Mar 11, 2007

Silmäleikkauksesta

Jotain ei-käsitöihin liittyvää, jos jotain kiinnostaa:

Silmäleikkaus on nyt sitten takana päin ja innolla odotan näön lopullista korjaantumista. Paraneminen leikkauksesta on kestänyt paljon kauemmin kuin kenelläkään tutuistani. Leikkauksen jälkeen kaksi viikkoa piti käyttää antibioottitippoja ja näön paraneminen loppui lähes kokonaan. Näin ihan kohtuullisesti, mutta oman arvioni mukaan tarvitsin vielä silmälaseja, joiden voimakkuus olisi ollut joitan -1,00. Olin jo aivan varma, että joudun käymään läpi uusinta leikkauksen, koska näköni ei tuntunut paranevan haluttuun lopputulokseen. Nyt, kun antibioottitippojen käyttö on loppunut on paraneminen jatkunut. En edelleenkään nää niin hyvin kuin tavoite oli, mutta paljon paremmin kuin vielä viikko sitten. Nyt odottelen sitten innolla, josko paraneminen vielä jatkuu, vai mikä on tuomio tulevaisuuden suhteen; joudunko uusinta leikkaukseen, vai jatkuuko paraneminen vielä.

Itse leikkaus oli sen verran vähän epämiellyttävä, että uusintaleikkaus ei pelota/harmita yhtään (siis jos siihen sitten joutuu). Ennen leikkausta istuskelin vajaan tunnin käytävällä rauhottumassa. Jos olisin halunnut rauhoittavia lääkkeitä, ne olisivat alkaneet vaikuttaa tässä vaiheessa. Vajaan tunnin odottamisen jälkeen hoitaja tuli hakemaan minut leikkaushuoneeseen. Asetuin leikkauslaitteiston alle makaamaan ja toimenpide alkoi. Ensin silmiini pudotettiin puudutustipat ja silmäluomiini asetettiin luomenlevittimet. Koska silmäni ovat melko pienet, luomenlevittimet sattuivat jonkun verran. Tässä vaiheessa meinasi iskeä paniikki ja kyselinkin, onko kaikki hyvin kun minuun sattuu. Kaikki oli kuitenkin hyvin, ja minulle kerrottiin, että kohta kipu helpottaa.

Silmääni nostettiin paine ja samalla näkökykyni meni kokonaan leikattavasta silmästä. Silmääni leikattiin läppä ja paine laskettiin, jolloin näkökyky palautui. Tässä vaiheessa luomenlevittimiä säädettiin pienemmälle, jolloin kipu lakkasi kokonaan. Huima tunne oli, kun lääkäri tässä vaiheessa siirsi sarveiskalvoon tehdyn läpän syrjemmälle ja siveli silmiäni jollakin; näin sen kaiken, vaikka mitään en tuntenutkaan. Nyt kaikki valmistelut oli tehty ja leikkaus saattoi alkaa. Leikkaus tehtiin 5-6 muutaman sekunnin mittaisessa osassa. Leikkauksen aikana nenääni tuli palaneen käryä, joka ilmeisesti johtui lasersäteen ja silmän vuorovaikutuksesta. Hurja tunne haistella oman lihansa käryämistä :) Onneksi minua oli varoitettu tästä etukäteen, joten en säikähtänyt. Laserleikkauksen jälkeen lääkäri kostutti silmiäni, käänsi läpän takaisin paikalleen ja odotimme hetken läpän kiinnittymistä. Tämän jälkeen samat jutut tehtiin vasempaan silmään.

Leikkaus kesti kaikkiaan noin 15minuuttia ja itse laser-osuus muutaman kymmenen sekuntia. Leikkauksen jälkeen odottelin käytävässä noin tunnin jälkitarkastukseen pääsemistä. Tunne oli huikea, vaikka olinkin henkisesti aika uupunut. Vaikka leikkaus ei kestänyt kauaa ja se oli kaikkiaan lähes kivuton, oli henkinen stressi melkoinen. Onneksi blogimies oli mukanani pitämässä kädestä kiinni ja vitsailemassa kanssani.
Jälkitarkastuksen jälkeen pääsin lähtemään kotiin kärpäslasit päässä. Silmiäni häikäisi aivan huikean paljon, vaikka päässäni oli aurinkolasit ja olin vetänyt piponkin silmilleni. Kotona vietin kolme tuntia torkkuen sohvalla pimeässä. Illalla näin jo telkkaria ilman suuria vaikeuksia.
Vaikka tämä kaksi ja puoli viikkoa leikkauksen jälkeen on ollut melko rankkaa huonosta näöstä johtuen, voin suositella leikkausta lämpimästi. Pääsin eroon silmälaseista, joiden voimakkuus oli -5,25 (molemmissa silmissä).
Leikkaus oli siis Zyoptix-Lasik ja se tehtiin Medilaserissa.

Hassu juttu tapahtui pari viikko leikkauksen jälkeen, kun näin ensimmäistä kertaa saunassa viiteentoista vuoteen. Olin ihan järkyttynyt :) Ennen sauna oli mukavan hämyinen/sumuinen ja nyt näin kaikki kaakelit ja roskat.

12 comments:

Anonymous said...

Tosi mukava lukea tuosta leikkauksesta! Minua tuollainen pelottaa kovasti. Luulisin, että siinä vaiheessa viimeistään iskisi paniikki, kun silmiä aletaan sorkkimaan...
Tuo sauna-juttu on muuten jännä! Ssauna saa olla tosi siivoton ja roskainen (meillä puulämmitteinen), eikä sitä yhtään huomaa! Kuka sitä nyt lasit päässä saunoo :)
Kuinka pian leikkauksen jälkeen saa mennä saunaan, vai onko siinä mitään rajoituksia?
Nimim. saunafriikki -7,5 / -7.75
Täydellistä paranemista Sinulle!

Perhoneito said...

Ohjeiden mukaan viikkoon leikkauksen jälkeen ei saa kastella silmiä/saunoa/harrastaa hikiliikuntaa. Itse olen pitänyt taukoa pari viikkoa ihan omien tuntemusten perusteella. Vieläkään en tosin menisi uimahalliin, vaan odottelen vielä pari viikkoa, että silmät paranevat lisää. Itsellä ainakin silmät on paljon aremmat, eli ennen silmiin koskeminen ei sattunut, mutta nyt luomen läpi tapahtuva hierominenkin sattuu ihan eri tavalla.
Mutta kuten sanottu, kaikki on kovin yksilöllistä. Monet tuttavani ovat voineet paljon paremmin ja nähneet paljon paremmin heti leikkauksen jälkeen.
Ehdottomasti siis voin suositella, vaikkei kaikki ihan täydellisesti ole sujunutkaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että Suomessa kaikki turvallisuuteen ja hygienisyyteen liittyvät jutut otetaan todella hyvin huomioon, eli suuria virheitä ei voi edes sattua.

Anonymous said...

Toivottavasti silmäsi paranevat vielä lisää, niin pääset ensi viikolla tutkimaan postiasi tarkasti...

T. Neuleystäväsi

Anonymous said...

Jännittävältä kokemukselta kuulosti leikkaus. Itse en kyllä taida uskaltautua, silmätippojenkin laittaminen on todella äärimmäisen vaikeaa. Kipu ei pelota vaan jokin aivan muu, periaate, että mitään tuodaan lähellekään silmiä saa paniikkiin. Hyvä, että joku uskaltaa ja kertoo muillekin kokemuksestaan =)

Perhoneito said...

Mä oon pohtinut tota leikkausta jo useampia vuosia, mutta nyt vasta tuntu siltä, että uskaltaa ja on rahaa siihen. Eli kunhan sitä tarpeeks kauan kypsyttelee, niin kyllä sitä sitten uskaltaa.
Itse tykkäsin lukea netistä muiden kokemuksia leikkauksesta ja sen vuoksi pääti omanikin kirjoittaa. Josko siitä olisi jollekin muulle iloa/hyötyä.

Anonymous said...

Luin tarinasi mielenkiinnolla, omat silmäni leikattiin 2 ja ½ vuotta sitten, miinusta huikeat 9.5 molemmissa silmissä. Toivuin leikkauksesta ihan saman tien, vasen silmä leikattiin maanantaina ja oikea seuraavana päivänä, oli ihan uskomaton tunne kyllä sen jälkeen :) Kostuttavia tippoja olen käyttänyt leikkauksen jälkeen lähes koko ajan mutta se on pieni vaiva lasittomuudesta :)
Paljon toipumisia sinulle, ja hyvää uutta silmälasitonta elämää :)

Anonymous said...

Hei!


Luin juttusi todella kiinnostuneena, olen itse ollut ko. leikkauskessa vko sitten. Lasien voimakkuus -4,25 ja -3,75 ennen leikkausta.

LOHDUTA minua, että tämä tästä vielä paranee... näen samalla tavoin kuin minullla olisi hieman "epäsopivat" piilolinssit päässä: tuntuvat kokoajan, näen ihan ok (pärjään), mutta tulokseen en todellakaan ole tyytyväinen tällaisena: sumentumaa, halo-efektejä, epäötarkkuutta reilusti välilä. Silmät ovat kipeät, tämä näytön katselu kamalaa. Kävin ylimäärisessä kontrollissakin, kaikkien pitäisi olla ok

Milloin näkösi oli jo ok? Miten kauan tätä kestää vai korjautuuko tämä enää ikinä :(((

leikkaus said...

Lasik silmäleikkaus on kuulemma paras juuri tuon nopean parantumisen ansiosta.

Silmäleikkaus said...

Kiitos hyvästä artikkelista, olen itsekin aikeissa mennä operoitavaksi. Löysin kätevän sivuston www.silmaleikkaus.net. Sivustolla on tosi hyödyllinen hintojen vertailu ja myös muiden potilaiden kommentteja.

Anonymous said...

hei,
olisi mielenkiintoista tietää, kuinka silmiesi kävi loppujen lopuksi? paraniko näkö toivomallesi tasolle vai jouduitko uuteen leikkaukseen?

Perhoneito said...

4,5 vuotta myöhemmin näkö edelleen hyvä. En joutunut uusintaleikkaukseen, eikä edelleenkään näön kanssa mitään ongelmia.
En voi siis muuta kuin suositella!

Anonymous said...

Omakohtainen silmäleikkaus kokemus on KSA Silmäkeskuksesta ja ei voi muuta kuin kehua paikkaa. Asiantuntevaa palvelua ja sujuvalla suomen kielellä vaikkakin on Tallinnassa. Alla lisäinfoa jos kiinnostaa:

http://www.silmalaserleikkaus.fi/